U punoj sali publika je gromkim aplauzom pozdravila maestralni glumački trio: Alinu Vimbai Štreler (Alina Vimbai Strähler), Veroniku Bahfišer (Bachfischer) i Jule Beve (Böwe) koji je doneo priču o pretećoj ekološkoj katastrofi i strukturama moći u današnjem akademskom svetu. 

Sa glumicama su na sceni bile i tri devojke iz naše zemlje koje su sve vreme na bicklima proizvodile struju, budući da je predstava ekološki osvešćena i kada je reč o produkciji: trupa je doputovala do Beograda vozom i autobusom, a scenografija, rekviziti i kostimi preuzeti su od ranijih predstava.

Nakon predstave, u Muzeju Narodnog pozorišta održan je Susret sa autorima koji je vodila Tijana Grumić.

Bitef će svečano biti otvoren u nedelju, 25. septembra, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu plesnim komadom sve će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima koreografa Jana Martensa, u izvođenju GRIP i Dens on ansambala iz Antverpena. Karte za otvaranje su odavno rasprodate.

Tokom jučerašnjeg dana u restoranu „Siti garden” umetnički direktor festivala Ivan Medenica i producentkinja glavnog programa Ksenija Đurović, sastali su se sa članicama ovogodišnjeg žirija: Štefani Karp, Kristine Desel, Selmom Spahić i Vanjom Ejdus. Zajedno sa njima, o nagradama festivala odlučivaće i Dino Pešut.