Solo; Foto: Jelena Janković
Solo; Foto: Jelena Janković

Gran pri „Mira Trailović” za najbolju predstavu u celini 

Prvi gran pri dodeljuje se hrabrom, strastvenom i jedinstvenom istraživanju osnovnih pitanja pozorišta u sadašnjem trenutku, koje seže i u prošlost i u budućnost, i koje nam divljom energijom postavlja četvoro izvanrednih mislilaca, autora, izvođača. Oni nas pozivaju na uzbudljivo i rizično putovanje kroz samospoznaju, konflikte, uspomene, prizore, pesme i mitove, vodeći nas ka različitim pozorišnim prostorima i formama, i koje se završava svečanošću koja slavi zajedništvo i naše ljudsko nesavršenstvo.

Čestitamo predstavi SOLO Nine Rajić Kranjac, Nataši Keser, Benjaminu Krnetiću, Marku Mandiću i ostalim članovima umetničkog tima.

Drugi gran pri dodeljuje se umetnički, majstorski uobličenoj eksploziji slobode i buntovništva. Ova predstava kombinuje širok spektar pozorišnih i plesnih jezika, gradeći kompleksnu i višeslojnu dramaturgiju koja je istovremeno politička i poetična. Ona nas podstiče na trijumfalni protest u kom svaki pojedinac koristi svoj lični prostor uz saosećanje sa drugima.

Čestitamo predstavi SVAKI POKUŠAJ ĆE SE ZAVRŠITI SKRŠENIM TELIMA I SLOMLjENIM KOSTIMA Jana Martensa, Grip i Dens on ansamblu i celom umetničkom timu.

svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima; Foto: Jelena Janković
svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima; Foto: Jelena Janković

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“, za izuzetan doprinos pozorišnoj umetnosti, dodeljuje se predstavi koja nas vodi ka nesagledivim dimenzijama minimalističkog naturalizma. Predstava balansira na tankoj liniji između realnosti i fikcije, između bivanja i glume. Pažljivo režirana, glumljena, dizajnirana i napisana, ova priča nas otvara ka empatiji za onu sferu ljudskog postojanja koja se često previđa ili ignoriše. Predstava donosi bolno iskustvo bez olakšanja.

Čestitamo predstavi LjUBAV Aleksandera Zeldina, fantastičnom ansamblu i umetničkom timu.

Ljubav; Foto: Jelena Janković
Ljubav; Foto: Jelena Janković

Nagrada lista Politika dodeljena je predstavi SVAKI POKUŠAJ ĆE SE ZAVRŠITI SKRŠENIM TELIMA I SLOMLjENIM KOSTIMA Jana Martensa.

„Scenska igra koreografa Jana Martensa pršti od osećajnosti i estetizacije, opčinjavajuća je i maštovito razigrana. Karakteriše je grčevita borba između stega i oslobađanja, između sputanosti i eksplozije slobode. Reč je o koreografiji žestine koju vodi energična i silovita muzika savremenog poljskog kompozitora Henrika Mikolaja Goreckog. U predstavi su posebno snažne plesno-dramske scene, kada igrači u tišini, odlučno i repetativno, hodaju u krugu, uporno prateći smisao dirljivih poetskih reči, odraza batrganja u savremenom svetu”, glasi obrazloženje Politikinog žirija.

Nagradu publike dobila je predstava Svet bez žena Maje Pelević i Olge Dimitrijević.