Dino Pešut, Štefani Karp i Ivan Medenica; Foto: Dragan Mujan
Dino Pešut, Štefani Karp i Ivan Medenica; Foto: Dragan Mujan

Bitef festival, 56. po redu, završen je večeras izvođenjima predstava Ljubav u režiji Aleksandera Zeldina i Krize u režiji Žige Divjaka. Nakon predstava, održano je svečano proglašenje dobitnika nagrada, nakon čega su gosti uživali u muzici i druženju.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica na proglašenju je predstavio međunarodni žiri festivala u sastavu Štefani Karp (dramaturškinja i pozorišna kustoskinja, Nemačka, predsednica žirija), Kristine Desel (pozorišna kritičarka, Nemačka), Selma Spahić (rediteljka, Bosna i Hercegovina), Vanja Ejdus (glumica, Srbija) i Dino Pešut (pisac i dramaturg, Hrvatska).

Predsednica žirija Štefani Karp je saopštila odluku žirija, po kojoj je Gran pri „Mira Trailović“ za najbolju predstavu u celini  pripao dvema predstavama: Solo Nine Rajić Kranjac i svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima Jana Martensa.

Solo; Foto: Jelena Janković
Solo; Foto: Jelena Janković

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ dodeljena je predstavi Ljubav Aleksandra Zeldina.

Politikin žiri, u kojem su reditelji Haris Pašović i Ana Tomović, urednica rubrike za kulturu Gordana Popović, pozorišna kritičarka Ana Tasić i novinarka Borka Golubović Trebješanin, odlučio je da se 44. po redu nagrada Politike za najbolju režiju dodeli Janu Martensu za predstavu svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima.

Zvanična saopštenja žirija možete pročitati ovde.

svaki pokušaj će se završiti slomljenim kostima i skršenim telima; Foto: Jelena Janković
svaki pokušaj će se završiti slomljenim kostima i skršenim telima; Foto: Jelena Janković

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, saopštio je potom da je Nagradu publike odnela predstava Svet bez žena autorki Maje Pelević i Olge Dimitrijević.

Svečana ceremonija dodele nagrada i velika žurka održane su u pivnici Docker Brewery & Beer Garden.

Ovogodišnji 56. Bitef održan je pod sloganom Mi - junaci rada svog. U toku festivala, imali smo priliku da pogledamo devet predstava iz Nemačke, Belgije, Francuske, Meksika, Srbije, Slovenije i Velike Britanije. Centralna tema festivala je bila vezana za pitanje rada, tržišta rada posle pandemije, prava radnika, kao i uslove rada u okviru samih izvođačkih umetnosti. Ovogodišnje izdanje festivala obeležio je ogroman broj stranih gostiju, njih oko petsto, što je učinilo da i u vremenima globalne ekonomske krize, desnog ekstremizma, pandemije i rata u Ukrajini, Beograd bude, bar na deset dana, svetska pozorišna metropola.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Delegacija Evropske unije u Srbiji. I ove godine sa nama su Gete Institut, British Council, Francuski institut u Beogradu, Ambasada Republike Slovenije u Beogradu i Ambasada Belgije u Srbiji. Partner i prijatelj Bitefa je i ove godine I&F Grupa, u okviru koje posluje i McCann Beograd, kreativna agencija festivala. Partneri festivala ove godine su Pošta Srbije, Generali osiguranje Srbija, kao i dugogodišnji prijatelj festivala Coca-Cola Hellenic Srbija, Alma Quattro, Info Media Group, Acibadem Bel medic, Halo Creative tim, Docker Brewery & Beer Garden.

Posebno se zahvaljujemo i Turističkoj organizaciji Beograda, Vulkan izdavaštvu, vinarijama Virtus, Tikveš, Temet i Verkat, Staroj Sokolovoj, restoranima Mezestoran Dvorište, Madera, Klub književnika, City garden, Zapata ciudad, Tri šešira, Radost Fina Kuhinjica, Dardaneli, Restoranu Tri i Bistrou Tri. Na ukusnim zalogajima zahvalni smo i prijateljima među kojima su: Domaće kiflice, Pizza Fabrik, kineski restoran Black White, Kuglica handcrafted gelato, Ispeci pa reci, Kolačići sreće i Kafeterija.