Соло; Фото: Нада Жганк
Соло; Фото: Нада Жганк

Овогодишње издање Битефа, 56. по реду, одржаће се у Београду од 23. септембра до 2. октобра. У главном програму фестивала гостоваће девет представа водећих европских и светских уметника из Немачке, Белгије, Мексика, Француске, Србије, Словеније и Велике Британије.

Представе из Словеније или у режији словеначких аутора су на Битефу традиционално, захваљујући својим уметничким дометима, најзаступљеније из региона бивше Југославије. На 53. Битефу 2019. године, продукција Словенског народног гледалишча Драма Али: страх једе душу у режији Себастијана Хорвата је освојила све награде фестивала: Гран При Мира Траиловић, награду Политике за режију и награду публике, док је сличан успех (Гран При) Хорват постигао и прошле године с представом Цемент Београд у продукцији Београдског драмског позоришта.

На 56. Битефу београдска пубилка ће имати ексклузивну прилику да види рад чак двоје словеначких редитеља најмлађе генерације. Њихов рад је у Словенији већ добио вишеструка признања, али ће, у светском контексту, бити „откриће“ 56. Битефа. 

Продукција Соло (копродукција љубљанске Маске и СМГ-а)  у режији Нине Рајић Kрањац бави се личним професионалним преиспитивањем редитељке, њеног положаја у послу којим се бави, те словеначким позоришном околностима. Иако су и остали учесници у представу унели своје материјале (те је можемо третирати као облик девисед тхеатер-а), она, ипак, има тај аутобиографски карактер, чему пресудно доприноси чињеница да сама редитељка игра у представи (и то врхунски). И њена и игра других извођача (професионалних глумаца) врло је слободна, импровизаторска, перформерска, телесна, уз честе жанровско-стилске промене. Изводиће се у новом, спектакулраном простору у оквиру Луке Београд.

Кризе, Фото: Мелани Топалович
Кризе, Фото: Мелани Топалович

После отказивања представе Плућа на прошлогодишњем Битефу због околности изазваних пандемијом, публика Битефа ће коначно имати прилику да се упозна са радом Жиге Дивјака. Продукција Kризе Словенског младинског гледалишча и Маске ће своју светску премијеру имати управо на Битефу. Ова представа је свесно остављена за сам крај фестивала јер она шири тематски оквир главног програма: не третира само друштвене проблеме везане за рад, већ и филозофски феномен кризе као такве. Овом се феномену прилази из више перспектива, поред негативних аспеката кризе указује се и на оне друге, потенцијално стимулишуће, те тако, после тематски претежно суморне селекције, ипак пружамо светло на крају тунела. 

Фестивал су традиционално подржали Секретаријат за културу Града Београда и Министарство културе и информисања Републике Србије као и Делегација Европске уније у Србији. И ове године са нама су Гете Институт, British Council и Француски институт у Београду. Партнер и пријатељ Битефа је и ове године И&Ф Група, у оквиру које послује и МcCann Beograd, креативна агенција фестивала. Партнери фестивала ове године су Пошта Србије и Generali осигурање Србија, као и дугогодишњи пријатељ фестивала Coca-Cola Hellenic Srbija.